ما و کتاب

آلن دوباتن، معلم فلسفه به زبان ساده

آلن دوباتن، معلم فلسفه به زبان ساده

آلن دوباتن، یک نویسنده سوئیسی-بریتانیایی است که می‌خواست فیلسوف بشود. او در سال 1969 در زوریخ به دنیا آمد و در دانشگاه کینگزکالج فلسفه خوانده بود. از آنجایی که او علاوه بر فلسفه به تاریخ نیز علاقه داشت، این رشته را در دانشگاه کمبریج ادامه داد. آلن تصمیم گرفته بود دکتری فلسفه فرانسه را در دانشگاه ‌هاروارد ادامه دهد، اما تحصیلاتش را نیمه تمام رها کرد تا بتواند فلسفه را به زبان ساده به عموم مردم آموزش دهد. او در سال 2015، جایزه شوپنهاور را برای کتاب ها و مقاله‌هایش دریافت کرد.

جالب است بدانید که آلن دوباتن تا مدت زمان زیادی خودش را فیلسوف نمی‌دانست. او فکر می‌کرد فقط یک مقاله نویس است. اما بعد از اینکه کتاب تسلی بخشی‌های فلسفه را نوشت، عموم مردم و خواننده‌ها او را یک فیلسوف تصور می کردند. او در مصاحبه‌هایش تعریف می‌کند که در مدرسه، دانش آموز خوبی نبوده و حتی تشویق هم نمی‌شده.

با اینکه آلن در دانشگاه فلسفه خوانده، اما ترجیح می‌دهد که یک روشن فکر یا نخبه شناخته شود، کسی که درباره مسائل فکر می‌کند و عمیق می‌شود. دوباتن حتی نوشته‌های دیگر فیلسوف‌ها را نمی‌پسندد. دکارت نویسنده مورد علاقه او نیست و نوشته‌های هایدگر هم به نظر او خسته کننده هستند. فیلسوف‌های مورد علاقه او اپیکور، نیچه، پلاتو، شوپنهاور، سنکا و سقراط هستند.

دوباتن درباره موضوعات مختلف کتاب نوشته و بیشتر کتاب‌های او هم به فارسی ترجمه شده‌اند. “سیر عشق” و “جستارهایی در باب عشق” به عشق و چگونگی روابط بین زن و مرد می‌پردازند. کتاب “هنر سیر و سفر” درباره چیستی سفر و انواع آن بحث می‌کند و خواننده را به مقصدهای مختلف می‌برد. اولین کتاب او، جستارهایی در باب عشق بود که در سال 1993 چاپ شد و دو میلیون نسخه از آن در کشورهای مختلف فروخته شد. محبوبیت این کتاب به قدری زیاد بود که فیلمی هم براساس آن ساخته شد.

کتاب‌های هنر سیر و سفر و جستارهایی در باب عشق هر دو توسط گلی امامی ترجمه شده‌اند. از کتاب‌های دیگر این نویسنده می‌توان به آرامش، پروست چگونه می تواند زندگی شما را دگرگون کند، مصیبت‌های شاغل بودن، درباره خوب بودن، در باب اعتماد به نفس اشاره کرد. کتاب‌های دیگر این مترجم هم برخوردی کوتاه با دشمن و عشق با حروف کوچک هستند.

 

چرا بهتر است کتاب‌های آلن دوباتن را بخوانیم؟

همه ما می‌دانیم که فلسفه رشته دشواری است و هر کسی توانایی درک کتاب‌های فلسفی را ندارد. اما او توانست افرادی که به فلسفه علاقه‌ای ندارند را به این موضوع جذب کند. تاحدی که همان افراد مطالبش را می خوانند و به مفاهیم زندگی عمیق‌تر فکر می کنند. پس اگر تصمیم دارید کتاب‌های فلسفی بخوانید و بیشتر فکر کنید، کتاب‌های آلن دوباتن شروع خوبی است.(آلن دوباتن، معلم فلسفه به زبان ساده)

معمولا کتاب خوان‌ها در مواجه با کتاب‌های دوباتن و شیوه نوشتاری او واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهند. گروهی از آنها به علت علاقه‌ای که به کتاب‌ها و بحث‌های فلسفی دارند، کتاب‌های او را می‌خوانند و درباره موضوع کتاب مدت‌ها فکر می‌کنند. ممکن است برخی، سبک نوشتاری او را نپسندند، اما از آنجاییکه علاقه مندند تا سبک مطالعه خود را کمی جدی‌تر و فلسفی‌تر کنند، سراغ کتاب‌های دوباتن می‌روند. در هر صورت ما پیشنهاد می‌کنیم که اگر هنوز از دوباتن چیزی نخواندید، حتما یکی از کتاب‌های او را انتخاب کرده تا با سبک او و همینطور مفاهیم زندگی از نگاه او آشنا شوید.

کتاب‌های آلن دوباتن به شما یاد می‌دهند که برای یادگرفتن فلسفه یا عمیق شدن در مفاهیم زندگی، حتماً لازم نیست فیلسوف باشید یا سال‌ها پشت نیمکت‌های دانشگاه بنشینید. بلکه کافیست کمی عمیق به مسائل روزمره نگاه کنید. کوچک‌ترین اتفاق زندگی‌تان را موشکافی کرده و از زوایای مختلفی به آن نگاه کنید. در کلاس فلسفه آلن دوباتن یاد می‌گیرید که خودتان و احساسات‌تان را بشناسید و احساسی تصمیم نگیرید.

 

چگونه کتاب‌های آلن دوباتن را بخوانیم؟

کتاب‌های آلن دوباتن معمولا ترتیب خاصی نداشته و هر کدام از آنها به موضوع خاصی می‌پردازند، بنابراین می‌توانید یکی را انتخاب کرده و شروع کنید. بهتر است با موضوع مورد علاقه‌تان شروع کنید. اگر به کتاب‌های روان شناسی علاقه مندید، کتاب‌های مدرسه زندگی شروع خوبی هستند. کتاب‌های جستارهایی در باب عشق و در سیر عشق به پیچیدگی‌های روابط عاشقانه می‌پردازند. پس اگر دوست دارید درباره رابطه و عشق بدانید یا به دنبال پاسخ سوال‌های عاشقانه خود هستید، این دو کتاب گزینه‌های خوبی برای مطالعه هستند. عاشقان سفر هم آلن دوباتن را با کتاب هنر سیر و سفر می‌شناسند. حتی بسیاری از آنها با آلن دوباتن آشنایی نداشته و کتاب دیگری از او نخوانده‌اند اما با هنر سیر  و سفر او آشنا هستند.

 

عاشقی به سبک آلن دوباتن

دوباتن نویسنده‌ای است که هر موضوعی را به صورت جزئی و موشکافانه بررسی می‌کند. او در کتاب‌های جستارهایی در باب عشق و هنر سیر و سفر، درباره مفاهیم عشق و سفر نوشته است. اما نگاه او به این دو مفهوم اصلاً مانند نویسنده‌های دیگر نیست. اگر تا به حال کتاب‌های دوباتن را نخوانده باشید، شاید تصور کنید که کتاب جستارهایی در باب عشق یک کتاب عاشقانه ساده است که داستان یک رابطه عاطفی را توصیف می‌کند. اما در نگاه او، عشق اینگونه نیست که به سادگی عاشق فرد مقابلمان شده و با او صحبت کنیم. او در این کتاب به این سوال‌ها پاسخ می‌دهد: چرا عاشق می‌شویم؟ چرا معشوق ترک‌مان می‌کند؟ و چرا رابطه آن‌طور که ما می‌خواهیم پیش نمی‌رود؟

 

همراه با آلن دوباتن جهان را کشف کنید.

اهالی سفر، کتاب هنر سیر و سفر آلن دوباتن را به خوبی می‌شناسند. حتی افرادی که به سفر علاقه ای نداشته و ترجیح می‌دهند بیشتر وقت‌ خود را در خانه بمانند، با کتاب دوباتن نگاه جدیدی به سفرکردن، پیدا کرده‌اند. او در این کتاب، سفر را از زوایای جدیدی تعریف کرده و انسان‌های مختلف و سبک سفر آنها را توصیف می‌کند. پس از خواندن هنر سیر و سفر دوباتن، حتی مکان‌هایی مانند ایستگاه قطار، هواپیما و رستوران‌های بین راهی مقصدهای سفر هستند و دیگر سفر به معنای بیرون رفتن از خانه نیست. می‌توانید در خانه‌تان سفر کنید و گوشه‌های مرموز اتاق‌ها را کشف کنید.

 

مدرسه زندگی دوباتن

او فقط به نوشتن کتاب و موشکافی مفاهیم زندگی روزمره بسنده نکرد و یک مؤسسه آموزشی به نام مدرسه زندگی هم تأسیس کرد. مدرسه زندگی دوباتن در کشورهای مختلفی شعبه دارد و کلاس‌ها و مقالات متنوعی در رابطه با مفهوم زندگی ارائه می‌دهد. او همراه با مشاورین و مربیان مجرب برای افراد و همین طور کسب و کارها، کلاس‌ها و کارگاه‌های آنلاین برگزار کرده و در حل مشکل به آنها کمک می‌کند. شرکت کنندگان در این کلاس‌ها با مفاهیم همکاری، هوش، اثرگذاری، بهره‌وری و خودآگاهی آشنا می‌شوند.

آلن دوباتن درباره مؤسسه “مدرسه زندگی” توضیح می‌دهد: «ما یک مؤسسه روان درمانی هستیم و در تمام دوره‌ها و مقالات از شرکت‌کنندگان و خوانندگان می‌خواهیم برای حل مشکلات‌شان به دوران کودکی برگردند. ما سعی می‌کنیم خودآگاهی مردم را افزایش دهیم. زمانی که مردم آگاه‌تر باشند، می‌توانند تصمیم‌های بهتری بگیرند. “مدرسه زندگی” درباره کمک کردن به خویشتن است.»

مجموعه کتاب‌های مدرسه زندگی آلن دوباتن به فارسی هم ترجمه شده‌اند، که کتاب‌های آرامش، درباره خوب بودن، شغل مورد علاقه در این مجموعه هستند. می‌توانید برای آشنا شدن بیشتر با این مؤسسه و کتاب‌ها، ویدئوهای مدرسه زندگی را هم تماشا کنید. این ویدئوها با موضوعات مختلف از جمله درمان زخم‌های کودکی، ارتقای روابط بین فردی، عشق‌های یکطرفه، عزت نفس، دلسوزی و ترحم به فارسی ترجمه شده‌اند.

 

قبل از در جست و جوی زمان از دست رفته، پروست دوباتن را بخوانید

معمولاً اکثر کتابخوان‌ها دوست دارند مجموعه 7 جلدی شاهکار مارسل پروست “در جست‌وجوی زمان از دست رفته” را بخوانند. اما بهتر است قبل از اینکه این پروژه طولانی را شروع کنید، کمی با فضای کتاب و همینطور نویسنده کتاب آشنا شوید. دوباتن کتاب “پروست چگونه می تواند زندگی شما را دگرگون کند” را در نه فصل نوشته است و ما را با افکار و زندگی پروست آشنا می‌کند. هر کدام از فصل‌های این کتاب، با توجه به زندگی و تجربه‌های پروست، مفاهیمی را به ما می‌آموزد. دوست داشتن زندگی، بیان کردن احساسات، وقت گذراندن، شاد بودن و رنج بردن از جمله مفاهیمی هستند که با توجه به زندگی پروست در این کتاب بیان شده‌اند.

 

(آلن دوباتن، معلم فلسفه به زبان ساده)

 

یک دیدگاه در “آلن دوباتن، معلم فلسفه به زبان ساده

  1. شهلا گفت:

    بسیار ساده و جالب و خوش خوان بود…

دیدگاهتان را بنویسید